professional consumenten

FAQ: Veel gestelde vragen keerwanden

Allan Block geeft een aantal elementaire antwoorden op veelgestelde vragen over keerwanden. Klik hieronder op een onderwerp voor vragen en antwoorden met betrekking tot uw selectie. Links in de antwoorden verwijzen u naar meer informatie op onze website of naar andere bronnen. Heeft u nog meer vragen, neem dan contact met ons op via onze contactpagina.
Waarom zou ik een Allan Block keerwand voor mijn project kiezen?

Allan Block is de belangrijkste bron voor mooie en kosten efficiënte oplossingen voor keerwanden, die ook de omgeving en de functie van elk landschap verbeteren. Al meer dan 25 jaar maakt Allan Block het gemakkelijk om kleine keerwanden te plannen, te ontwerpen en te bouwen. Bekijk de fotogalerie van Allan Block keerwanden voor een aantal geweldige ideeën.


Terug naar boven

Hoe hoog kan ik een keerwand bouwen met Allan Blocks?

Ongewapende Allan Block keerwanden kunnen tot 1,8 meter hoog worden gebouwd in zandgronden en tot 0,8 meter in kleigronden. Volg de eenvoudige opbouw instructies in de Allan Block brochure. Een wapening met ijzer is mogelijk voor wanden tot 4,5 meter hoog en met een geogrid wapening kunnen keerwanden van meer dan 12 meter hoog worden gebouwd. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde Allan Block ingenieur voor hoge keerwanden.


Terug naar boven

Is er een betonfundering onder een keerwand nodig?

Nee. Allan Block muren zijn ontworpen om op een fundering van een verdichte steenslag te worden gebouwd. Dit bespaart tijd en geld, terwijl het een solide basis geeft voor de blokken. Zie de Allan Block brochure voor de aanbevolen afmetingen van de fundering voor uw keerwand.


Terug naar boven

Wat is de levensduur van een Allan Block keerwand?

Standaard betonblokken uit de jaren vijftig met een soortgelijk productieproces als voor Allan Block, voldoen nog altijd in bouwconstructies wereldwijd. Met de huidige technologische verbeteringen, geloven wij dat Allan Blocks een leven lang zullen meegaan. Bekijk onze tips over het onderhoud van uw keermuur.


Terug naar boven

Is een Allan Block wand veilig voor het milieu?

Ja. Allan Blocks worden gemaakt met behulp van natuurlijke grondstoffen. Tijdens de productie van Allan Blocks worden er geen schadelijke chemicaliën gebruikt zoals die gevonden worden in behandeld hout of bielzen. Allan Blocks zijn een milieuvriendelijk betonproduct. Zie ook ons nieuwste product voor een "groene" keerwand - AB Fieldstone.


Terug naar boven

Kan ik een blok zagen?

Ja. Hoewel een betere vraag is "hoe kan ik voorkomen dat ik blokken moet zagen?" Een goede planning en ontwerp, en het gebruik van verschillende blokafmetingen tijdens de bouw besparen niet alleen tijd, maar verminderen ook de noodzaak om blokken te zagen. Echter, indien nodig, zijn Allan Blocks met het juiste gereedschap ongeveer net zo gemakkelijk te zagen als hout.Wij adviseren een betonzaag/ doorslijper met een diamantschijf. Deze doorslijpers werken als kettingzagen en de schijven zijn duurzaam. Om blokken met een ruw oppervlak te splitten, kan de gebruiker een hamer en beitel gebruiken. Zaag de blok in met een ondiepe snee in de voor-en achterkant en breek deze met twee lichte slagen op de beitel. De breuk zal een beetje ruwer zijn dan door het maken van een complete zaagsnede, maar je hebt nog steeds een goede pasvorm. Een diamantzaagblad wordt doorgaans gebruikt om een strakke snede te krijgen.


Terug naar boven

Hoe worden Allan Blocks gestapeld?

Allan Block keerwanden worden droog-gestapeld, zonder verankeringspinnen, clips of mortel. De unieke lip creëert zowel een ingebouwde terugval, als het automatisch verankeren tijdens het stapelen. De voordelen van de holle kern zijn een ingebouwde drainage en het gemakkelijk hanteren en stapelen van de blokken.


Terug naar boven

Waarom heeft de Allan Block een terugval tijdens het stapelen?

Tijdens het stapelen krijgen de Allan Blocks automatisch een hellingshoek, waardoor stabiliteit en sterkte verbeteren. Het is ontworpen met een automatische hellingshoek van 3, 6 of 12 graden. De Allan Block opstaande lip en onderste inkeping combineren automatisch de juiste hellingshoek - er hoeft niets te worden gemeten. De hellingshoek van de blokken wordt op alle Allan Block publicaties vermeld.


Terug naar boven

Wat kost een Allan Block?

De kosten voor een Allan Block keerwand variëren en zijn mede afhankelijk van welke blok je hebt gekozen. De materiaalkosten voor een Allan Block zijn concurrerend met die van behandeld hout en los gestapelde stenen en zijn goedkoper dan natuursteen, zwerfkeien en andere stapelbare systemen en zijn tot 30 procent goedkoper dan muren die een betonfundering eisen. De 12-graden terugval van een Allan Block wand betekent dat er minder wapening nodig is in vergelijking met meer verticale wanden. Omdat Allan Blocks zo gemakkelijk te hanteren en installeren zijn, is het het meest kosteneffectieve keermuursysteem.Neem contact op met uw lokale Allan Block dealer..
Terug naar boven

Waar kan ik Allan Blocks kopen?

Allan Block is meestal leverbaar via dealers of bouwmateriaal handelaren. Klik op "Zoek dealer" voor specifieke contactgegevens.


Terug naar boven

Wat moet ik weten bij het plannen van mijn keerwand?

Voor meer informatie voor kleine keerwanden over grondsoorten, taluds, bovenbelastingen, bloksoorten en wandhoogtes, raadpleegt u de Allan Block Brochure.


Terug naar boven

Hoe kies ik het juiste Allan Block product voor mijn project?

Allan Blocks hebben afmetingen, gewichten en texturen die geschikt zijn voor elke tuin of landschap. Bezoek de Allan Block Producten pagina voor de blok die het beste bij uw project past.


Terug naar boven

Hoe sterk is mijn Allan Block keerwand?

Allan Block keerwanden kunnen aan alle gestelde eisen voldoen en kunnen overal worden gebouwd. Wanden tot een hoogte van ± 1,8 m in zandgronden en tot ± 1 m in kleigronden, kunnen afhankelijk van de hellingshoek, meestal worden gebouwd zonder enige wapening. Hogere wanden kunnen worden versterkt met behulp van conventionele wapeningstechnieken of met AB geogrid grondwapening. Terrein- en bodemomstandigheden bepalen de maximale hoogte voor elk project.


Terug naar boven

Wat als de fundering op een hellend terrein is?

Probeer de opbouw van elke keerwand te beginnen op het laagste punt en werk omhoog in het talud of helling. Het is beter om "opbouwend" te stapelen dan om het "afbouwend" te bouwen.


Terug naar boven

Heb ik een vergunning nodig voor het bouwen van een keerwand?

Neem contact op met uw gemeente voor de lokale bouwverordening, om te zien of een bouwvergunning voor keerwanden in uw omgeving nodig is.


Terug naar boven

Kan ik een betonnen keerwand in water bouwen?

Ja. De ontwerp flexibiliteit met Allan Blocks maakt het de perfecte keuze voor water toepassingen, zelfs in gebieden waar het stevig vriest. Raadpleeg uw Allan Block dealer of een landschapsarchitect voor speciale overwegingen bij het bouwen in het water.


Terug naar boven

Kan ik planten of bomen bij de blokken planten?

Ja. Beplanting in de blokkernen of achter de blokken is makkelijk en ecologisch veilig. Een Allan Block loogt geen schadelijke chemicaliën uit die invloed kunnen hebben op uw planten of struiken. Een drup irrigatie systeem kan zelfs tijdens de bouw van de wand worden ingebouwd.


Terug naar boven

Kan ik een hekwerk op de keerwand plaatsen?

Ja. Er kan een hekwerk worden gebouwd in de holle kern van de blokken of achter de keerwand. De wand kan worden versterkt om de windbelasting van het hek op te vangen. Raadpleeg uw Allan Block dealer of een landschapsarchitect voor speciale eissen bij het bouwen van een hek.


Terug naar boven

Hoeveel blokken heb ik nodig?

Het aantal benodigde blokken, is afhankelijk van de afmetingen van de door u gekozen Allan Block en de grootte van uw project. Meestal kunt u dit aantal bepalen door eerst de wandhoogte met de wandlengte met elkaar te vermenigvuldigen. Vervolgens worden deze vierkante meters gedeeld door het aantal blokken per vierkante meter om een ruwe schatting te maken van de benodigde hoeveelheid. Meer informatie vindt u in de Allan Block brochure, of u kunt contact opnemen met uw plaatselijke Allan Block dealer. Vergeet bij de berekening niet om eventuele buitenhoeken en afdekplaten mee te rekenen.


Terug naar boven

Wat is het gewicht van de verschillende Allan Blocks?

Allan Blocks zijn in verschillende gewichten leverbaar- van ±14 tot ± 34 kg per blok. De zwaardere blokken zijn speciaal ontworpen voor grotere muren. Uniek voor Allan Block is de holle kern waardoor deze lichter, makkelijker te tillen en stapelen zijn dan de traditionele massieve betonblok.


Terug naar boven

Welke gereedschappen heb ik nodig voor het bouwen van een keerwand?

Gereedschap dat nodig is om een Allan Block keerwand op te bouwen, zijn afhankelijk van de grootte van het project. Voor kleine keerwanden is waarschijnlijk alleen eenvoudig gereedschap, zoals een schop, hark, kruiwagen, kleine voorhamer, beitel, waterpas en handstamper nodig. Grotere of meer gedetailleerde keerwanden hebben extra machines, zoals een trilplaat en een diamantzaag voor het zagen van de blokken nodig. Bespreek uw project met uw lokale Allan Block dealer voor advies over gereedschap en machines of raadpleeg de Allan Block brochure.


Terug naar boven